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Out-of-State Lawyers Authorized to Practice Law Under Rule 38(f) 

 

 This is an Advisory Opinion regarding Rule 38(f) of the Rules of the Arizona 

Supreme Court regarding the question of whether out-of-state lawyers must be active in 

at least one jurisdiction.
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Issue: 

 
Whether a person authorized to practice in a legal services organization, pursuant to 

Arizona Supreme Court Rule 38(f) must be an active attorney in at least one jurisdiction 

where he or she is licensed to practice.  Answer:  Yes 

  

Facts: 

 
A lawyer admitted to practice in Arizona pursuant to Supreme Court rule 38(f) posed the 

question of whether he must maintain an active license in his home licensing jurisdiction 

while being admitted under Rule 38(f). 

 

Relevant Authority: 

 
(f) Authorization to Practice Law for Attorneys Working for Approved Legal Services 

Organization. An attorney who has been admitted to practice law in any other jurisdiction 

for at least two years and who is employed by an approved legal services organization in 

this State that provides legal assistance to indigents in civil matters, free of charge, may 

be admitted to practice before all courts of this State, subject to the following: 

2. Application and Authorization. An attorney who seeks authorization to practice law 

under this rule shall file with the clerk of the Supreme Court of Arizona an application 

including: 

 

A. a certificate from the highest court or agency in the state, territory or district in which 

the applicant is presently licensed to practice law documenting that the applicant has 

fulfilled the requirements of active bar membership for at least the two years preceding 

the date of the application, and that the applicant has not been disciplined for professional 

misconduct by the bar or highest court of the state, territory or district for the past five 

years, or during the time of the applicant's licensure, whichever is greater; 
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Analysis: 

 
The intended purpose of Rule 38(f) is to make admission in Arizona more flexible for 

those out-of-state lawyers willing to move to Arizona and work for an approved legal 

services organization.  Such organizations are in dire need of qualified attorneys.  The 

Rule authorizes the practice of law if out-of-state lawyer: 1) demonstrates that he or she 

is duly licensed in another jurisdiction; 2) has not been subject to discipline; 3) is willing 

to abide by the Rules of Professional Conduct in Arizona; 4) completes MCLE 

requirements in Arizona; and 5) is supervised by an Arizona attorney. 

 

Given that the Rule 38(f) authorization contemplates that the out-of-state lawyer is active 

and in good standing in his or her home jurisdiction and given that the out-of-state lawyer 

is being given authorization to practice law in Arizona without taking a Bar exam, based 

upon his or her home jurisdiction license, the out-of-state lawyer must stay active and in 

good standing in their home jurisdiction.   

 

Just as a lawyer admitted pro hac vice is admitted on a temporary basis and must remain 

active in their home state, so too must an out-of-state lawyer who is authorized to practice 

law under Rule 38(f).  Neither Rule 38(a), the pro hac vice Rule, nor Rule 38(f) 

specifically note that home admission must remain active.  This is because it is presumed 

in both instances.  Both authorizations are temporary and conditioned on an active license 

in another state. 

 


