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Out of State Attorney Practicing Law in the State of Arizona 
 

This is an Advisory Opinion regarding whether an attorney admitted to practice 
law in a jurisdiction other than Arizona may practice the law of that other jurisdiction 
while residing in the state of Arizona.1 
 
Issues: 
 

1. May an out-of-state lawyer, not admitted to practice law Arizona but living in 
Arizona, practice law limited to the law of jurisdictions in which he is admitted? 

2. If so, may such work be performed through an existing law firm in the state in 
which the lawyer is admitted or if the work may be performed in an Arizona 
office of record, either the office of the out-of-state lawyer or an admitted Arizona 
attorney? No. 

 
Facts: 
 
An out-of-state lawyer admitted to practice law in states other than Arizona wishes to 
relocate to Arizona and to practice law of the states in which he is admitted while 
physically present in Arizona. The lawyer seeks an advisory opinion regarding whether a 
lawyer may practice the law of states in which he is admitted while physically present in 
Arizona if the lawyer clearly discloses the jurisdictional limitations of his practice on his 
letterhead and business cards, does not solicit or advertise to Arizona residents, and does 
not practice Arizona law. The lawyer further inquires whether such work may be 
performed in an Arizona office of record, either that of the lawyer admitted to practice 
out of state or that of an attorney admitted to practice in Arizona. 
 
Relevant Authority: 
 
Arizona Supreme Court Rule 31: 
Rule 31. Regulation of the Practice of Law 
(a) Supreme Court Jurisdiction Over the Practice of Law. 
1. Jurisdiction. Any person or entity engaged in the practice of law or unauthorized 
practice of law in this state, as defined by these rules, is subject to this court's jurisdiction. 
2. Definitions. 

A. "Practice of law" means providing legal advice or services to or for another by: 
(1) preparing any document in any medium intended to affect or secure 
legal rights for a specific person or entity; 
(2) preparing or expressing legal opinions; 
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(3) representing another in a judicial, quasi-judicial, or administrative 
proceeding, or other formal dispute resolution process such as arbitration 
and mediation; 
(4) preparing any document through any medium for filing in any court, 
administrative agency or tribunal for a specific person or entity; or 
(5) negotiating legal rights or responsibilities for a specific person or 
entity. 

B. "Unauthorized practice of law" includes but is not limited to: 
(1) engaging in the practice of law by persons or entities not authorized to 
practice pursuant to paragraphs (b) or (c) or specially admitted to practice 
pursuant to Rule 33(d); or 
(2) using the designations "lawyer," "attorney at law," "counselor at law," 
"law," "law office," "J.D.," "Esq.," or other equivalent words by any 
person or entity who is not authorized to practice law in this state pursuant 
to paragraphs (b) or ( c) or specially admitted to practice pursuant to Rule 
33(d), the use of which is reasonably likely to induce others to believe that 
the person or entity is authorized to engage in the practice of law in this 
state. 

C. "Legal assistant/paralegal" means a person qualified by education and training 
who performs substantive legal work requiring a sufficient knowledge of and 
expertise in legal concepts and procedures, who is supervised by an active 
member of the State Bar of Arizona, and for whom an active member of the state 
bar is responsible, unless otherwise authorized by supreme court rule. 
D. "Mediator" means an impartial individual who is appointed by a court or 
government entity or engaged by disputants through written agreement, signed by 
all disputants, to mediate a dispute. 

 
(b) Authority to Practice. Except as hereinafter provided in section (d), no person shall 
practice law in this state or represent in any way that he or she may practice law in this 
state unless the person is an active member of the state bar. 
 
(c) Restrictions on Disbarred Attorneys' and Members' Right to Practice. No member 
who is currently suspended or on disability inactive status and no former member who 
has been disbarred shall practice law in this state or represent in any way that he or she 
may practice law in this state. 
 
(d) Exemptions. Notwithstanding the provisions of section (b), but subject to the 
limitations of section (c) unless otherwise stated: 
 
27. Nothing in these rules shall affect the ability of lawyers licensed in another 
jurisdiction to engage in conduct that is permitted under ER 5.5 of the rules of 
professional conduct. 
 
Rule 42: Arizona Rules of Professional Conduct 



 
ER 5.5. Unauthorized Practice of Law 
 

(a) A lawyer shall not practice law in a jurisdiction in violation of the regulation 
of the legal profession in that jurisdiction, or assist another in doing so. 
 
(b) A lawyer who is not admitted to practice in this jurisdiction shall not: 

 
(1) except as authorized by these Rules or other law, establish an office or 
other systematic and continuous presence in this jurisdiction for the 
practice of law, or 

 
(2) hold out to the public or otherwise represent that the lawyer is admitted 
to practice law in this jurisdiction. 

 
(c) A lawyer admitted in another United States jurisdiction, and not disbarred or 
suspended from practice in any jurisdiction, may provide legal services on a 
temporary basis in this jurisdiction that: 

 
(1) are undertaken in association with a lawyer who is admitted to practice 
in this jurisdiction and who actively participates in the matter. 

 
(2) are in or reasonably related to a pending or potential proceeding before 
a tribunal in this or another jurisdiction, if the lawyer, or a person the 
lawyer is assisting, is authorized by law or order to appear in such 
proceeding or reasonably expects to be so authorized; 

 
(3) are in or reasonably related to a pending or potential arbitration, 
mediation, or other alternative dispute resolution proceeding in this or 
another jurisdiction, if the services arise out of or are reasonably related to 
the lawyer's practice in a jurisdiction in which the lawyer is admitted to 
practice and are not services for which the forum requires pro hac vice 
admission; or 

 
(4) are not within paragraphs (c)(2) or (c)(3) and arise out of or are 
reasonably related to the lawyer's practice in a jurisdiction in which the 
lawyer is admitted to practice. 

 
(d) A lawyer admitted in another United States jurisdiction, or a lawyer admitted 
in a jurisdiction outside the United States, not disbarred or suspended from 
practice in any jurisdiction, and registered pursuant to Rule 38(i) of these rules, 
may provide legal services in this jurisdiction that: 

 
(1) are provided to the lawyer's employer or its organizational affiliates 
and are not services for which the forum requires pro hac vice admission, 
or 



 
(2) are services that the lawyer is authorized to provide by federal law or 
other law of this jurisdiction. 

 
(e) Any attorney who engages in the authorized multijurisdictional practice of law 
in the State of Arizona under this rule must advise the lawyer's client that the 
lawyer is not admitted to practice in Arizona, and must obtain the client's 
informed consent to such representation. 

 
(f) Attorneys not admitted to practice in the State of Arizona, who are admitted to 
practice law in any other jurisdiction in the United States and who appear in any 
court of record or before any administrative hearing officer in the State of 
Arizona, must also comply with Rules of the Supreme Court of Arizona 
governing pro hac vice admission. 

 
(g) Any attorney who engages in the multijurisdictional practice of law in the 
State of Arizona, whether authorized in accordance with these Rules or not, shall 
be subject to the Rules of Professional Conduct and the Rules of the Supreme 
Court regarding attorney discipline in the State of Arizona. 
 

Discussion: 
 
1. May an out-of-state lawyer, not admitted in Arizona but residing in Arizona, 
practice law limited to the law of his home-licensed jurisdictions? No. 
 
No person shall practice law in this state or represent in any way that he or she may 
practice law in this state unless the person is an active member of the state bar or that 
person's conduct comes within the exemptions to Arizona Supreme Court Rule 31 
including exemption 27 permitting legal services as set out in Arizona's multi 
jurisdictional practice rules at ER 5.5. Until s/he is admitted to practice law in Arizona, 
an out-of-state lawyer is a non-lawyer in Arizona and as such can only engage in conduct 
permitted by the exemptions to Rule 31 or the multi-jurisdictional practice rules at ER 
5.5. The multijurisdictional practice rule ER 5.5(c) addresses the practice by attorneys 
who are in Arizona temporarily. The rules at ER 5.5 do not address and cannot be 
extended to permit the practice of law by an out-of-state lawyer permanently residing in 
Arizona unless the lawyer is in-house counsel. 
 
Consistent with the Supremacy Clause and preemption doctrine, Rule 31 exemptions and 
MJP rules at ER 5.5 permit out-of-state lawyers to practice federal law as authorized by 
federal law and rules. The Supremacy Clause does not extend to laws of other states. 
Neither the exceptions to Rule 31 nor the MJP rules at ER 5.5 permit the out-of-state 
lawyer to engage in the practice of law of the out-of-state lawyer's jurisdiction while s/he 
resides in Arizona. 
 
Rule 31(a)(2)(A) defines the "Practice of law" as providing legal advice or services to or 
for another... " The rules do not limit the term "practice of law" to Arizona law. ER 



5.5(d)(2) assumes the practice of law is not limited to Arizona law. The multi-
jurisdictional rule carves out a "safe harbor" in 5.5(d) for practice of law by an out-of-
state lawyer stating the "lawyer admitted in another United States jurisdiction ... may 
provide legal services in this jurisdiction that ... are services that the lawyer is authorized 
to provide by federal law or other law of this jurisdiction." The rule permits that lawyer to 
provide legal services authorized by federal law and the law of Arizona, and does not 
permit the out-of-state lawyer to provide legal services authorized by another state's 
jurisdiction. One can not extend the authorization to engage in the practice of federal law 
to an authorization to engage in the practice of the out-of-state lawyer's state of 
admission. 
 
2. If so, may such work be performed through an existing law firm in the state in 
office of record, either the office of the out-of-state lawyer or an admitted Arizona 
attorney? No. 
 
An out-of-state lawyer who is not admitted to practice law in Arizona and permanently 
resides in this state may only engage in the conduct permitted in the exceptions to Rule 
31 that do not permit him or her to practice the laws of his or her admitted jurisdiction. 
Therefore, the out-of-state lawyer may not establish an office in Arizona for the practice 
of law consistent with ER 5.5(b): "A lawyer who is not admitted to practice in this 
jurisdiction shall not: (1) except as authorized by these Rules or other law, establish an 
office or other systematic and continuous presence in this jurisdiction for the practice of 
law…." 
 
Conclusion: 
 
An out-of-state lawyer, not admitted to practice in Arizona but living in Arizona, may not 
practice law limited to the law of jurisdictions in which he is licensed. The out-of-state 
lawyer may not perform the practice of law in an Arizona office of record, either the 
office of the out-of-state lawyer or an admitted Arizona attorney. 


