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Property Management Companies 

  
 This is an Advisory Opinion regarding Rule 31 of the Rules of the Supreme Court 
of Arizona regarding a property management company’s preparation of late payment 
notices, eviction notices, and demand letters seeking payment of rent, as well as the 
preparation and recording of liens, and participation in mediations regarding unpaid rent.1
 
 
Issue: 
 

1. May a property management company prepare documents such as 
late payment notices,  demand letters seeking payment of rent or 
association fees, and eviction notices relating to the property being 
managed? Yes, if the preparation of such documents is incidental to 
the regular course of the property management company’s business 
or if the documents are prepared by a certified document preparer. 

 
2. May a property management company prepare and record liens 

relating to the property being managed? Yes, if the preparation and 
recording of such liens is incidental to the regular course of the 
property management company’s business or if the liens are prepared 
and recorded by a certified document preparer. 

 
3. May a property management company represent owners or a 

homeowners’ associations in mediations? No, representation in 
mediations is specifically identified as the practice of law and there 
are no applicable exceptions for property management companies, 
even if the individual performing the work is a certified legal 
document preparer.  Although a property management company may 
not represent owners or a homeowners’ association in a mediation, a 
property management company may certainly participate with the 
owners or the association representatives in a mediation, and may 
provide information and assistance to the owners or the homeowners’ 
association in the mediation.   

 
 
 

                                                 
1 Opinions of the Committee are advisory in nature only and are not binding in any disciplinary or 
other legal proceedings. © State Bar of Arizona 2004 
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Facts: 
 
 In Arizona, some rental or investment properties are managed by a property 
management company rather than by the owner.  Management companies are also 
retained by homeowners’ associations to manage associated communities.  Although the 
responsibilities of the management company may vary, management companies often 
have broad responsibilities relating to the property that might include maintenance, 
marketing the property, showing the property to prospective tenants, taking tenant 
applications, paying utilities and bills, dealing with tenant concerns or complaints, and 
collecting rent or association fees.  Management company responsibilities may also 
include preparing documents such as notices of late payment, demand letters for unpaid 
rent or fees, eviction notices, and  notices of breach of contract (either a rental agreement 
or an association agreement).  Some management companies have been responsible for 
preparing and recording liens against property owners in an association who have failed 
to fulfill their obligations regarding association fees or dues.  Additionally, some 
management companies participate in mediations regarding amounts owed to 
associations or owners. 
 
 
Relevant Authority: 
  
Arizona Supreme Court Rule 31: 
 
Rule 31. Regulation of the Practice of Law 
 
 (a) Supreme Court Jurisdiction Over the Practice of Law 
 
 1.  Jurisdiction.  Any person or entity engaged in the practice of law or 
unauthorized practice of law in this state, as defined by these rules, is subject to this 
court’s jurisdiction.   
 
 2.  Definitions. 
 

 A. “Practice of law” means providing legal advice or services to or for 
another by: 

 (1) Preparing any document in any medium intended to affect or 
secure legal rights for a specific person or entity; 
 (2) Preparing or expressing legal opinions; 
 (3) Representing another in a judicial, quasi-judicial, or 
administrative proceeding, or other formal dispute resolution process such 
as arbitration and mediation; 
 (4) Preparing any document through any medium for filing in any 
court, administrative agency or tribunal for a specific person or entity; or 
 (5) Negotiating legal rights or responsibilities for a specific person 
or entity. 
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 B. “Unauthorized practice of law” includes but is not limited to: 

 (1) engaging in the practice of law by persons or entities not 
authorized to practice pursuant to paragraphs (b) or (c) or specially 
admitted to practice pursuant to Rule 33(d); or 
 (2) using the designations “lawyer,” “attorney at law,” “counselor 
at law,” “law,” “law office,” “J.D.,” “Esq.,” or other equivalent words by 
any person or entity who is not authorized to practice law in this state 
pursuant to paragraphs (b) or (c) or specially admitted to practice pursuant 
to Rule 33(d), the use of  which is reasonably likely to induce others to 
believe that the person or entity is authorized to engage in the practice of 
law in this state. 
  

 C. “Legal assistant/paralegal” means a person qualified by education and 
training who performs substantive legal work requiring a sufficient knowledge of 
and expertise in legal concepts and procedures, who is supervised by an active 
member of the State Bar of Arizona, and for whom an active member of the state 
bar is responsible, unless otherwise authorized by supreme court rule. 

 
* * * 
 
(b) Authority to Practice.  Except as hereinafter provided in section (c), no person shall 
practice law in this state or represent in any way that he or she may practice law in this 
state unless the person is an active member of the state bar, and no member shall practice 
law in this state or represent in any way that he or she may practice law in this state, 
while suspended, disbarred, or on disability inactive status. 
 
(c) Exceptions.  Notwithstanding the provisions of section (b): 
 
* * * 
 
 

19. Nothing in these rules shall prohibit the preparation of documents incidental to a 
regular course of business when the documents are for the use of the business and 
not made available to third parties. 

 
*** 
 
       23.  Nothing in these rules shall prohibit a certified legal document preparer from 
performing services in compliance with Arizona Code of Judicial Administration. Part 7, 
Chapter 2, Section 7-208. 
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Arizona Code of Judicial Administration § 7-208: Legal Document Preparers. 
 
* * * 
F. Role and Responsibilities of Certificate Holders. 
 

1. Authorized Services.  A certified legal document preparer may: 
 

a. Prepare or provide legal documents, without the supervision of an attorney, for an 
entity or a member of the public in any legal matter when that entity or person is 
not represented by an attorney; 

b. Provide general legal information, but may not provide any kind of specific 
advice, opinion or recommendation to a consumer about possible legal rights, 
remedies, defenses, options or strategies; 

c. Provide general factual information pertaining to legal rights, procedures, or 
options available to a person in a legal matter when that person is not represented 
by an attorney; 

d. Make legal forms and documents available to a person who is not represented by 
an attorney; and 

e. File and arrange for service of legal forms and documents for a person in a legal 
matter when that person is not represented by an attorney. 

 
 
Discussion: 
 

1.  May a property management company prepare documents such as late 
payment notices and eviction notices relating to the property being 
managed? Yes, if the preparation of such documents is incidental to the 
regular course of the property management company’s business or if the 
documents are prepared by a certified legal document preparer. 

 
In some instances, preparation of a document such as a late payment notice or a 

letter stating that a rent payment is overdue may not be the practice of law if the notice or 
letter is not legally required under Arizona law or under any existing lease or rental 
contract, but merely is being given to inform a tenant or association member  that a  
payment has been missed and that the payment should be made.  For example, if rent is 
due on the first of the month, but not overdue until the tenth, a property management 
company may send out a notice to all tenants who did not pay by the first, that payment 
will be late if not paid by the tenth.  If the notice is not contractually required or required 
under any statute, the notice is not of any material legal effect (the rent is late on the tenth 
regardless of whether a notice is sent or not) and preparation and service of such a notice 
would not constitute the practice of law. 

 
However, preparation of documents such as eviction notices or late payment 

notices constitutes the practice of law under Rule 31 (a) (2) (A) (1) if they are intended to 
affect a property owner’s legal rights relative to a property owner’s tenant.  For example, 
whether an eviction notice is properly given can affect whether a court will evict a non-
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paying tenant or allow the tenant to remain in the property.  Likewise, written notice of 
lack of payment may be required under the terms of a contract to establish breach and to 
give the tenant an opportunity to cure any breach.  Preparation of eviction notices or 
notices of breach would constitute the practice of law as they are intended to affect the 
Landlord’s rights relative to the Tenant. 

 
Rule 31(b) requires that “[e]xcept as hereinafter provided in section (c), no person 

shall practice law in this state…unless the person is an active member of the state bar…”  
Therefore, legal documents such as eviction notices and notice of breach of a rental 
contract may only be prepared by an active member of the state bar of Arizona, unless the 
preparation falls within a specific exception identified in Rule 31 (c).   

 
            There is no exception in Rule 31 (c) that would exempt preparation of eviction 
notices and notices of breach of a rental contract under all circumstances.  However, Rule 
31 (c) (19) provides: “Nothing in these rules shall prohibit the preparation of documents 
incidental to a regular course of business when the documents are for the use of the 
business and not made available to third parties.” 
 

In situations in which the management company has broad responsibilities to act 
on behalf of the owner or the association,  it would seem inappropriate to assert that Rule 
31 (c) (19) did not apply, because the management company was preparing the 
documents for use by a “third party” – the owner of the property – even though the Rule 
could technically be read to reach such a result.  The more appropriate reading of Rule 
31, from a public policy perspective,  would appear to be that the document is being 
prepared by the management company and used by the management company in a 
manner that is incidental to the regular course of its business.  
 

Therefore a management company with broad responsibilities regarding 
management of a property or management of an association may prepare legal documents 
that are incidental to the management of the property (just as the owner would be allowed 
to do so) pursuant to Rule (c) (19).    

 
However, if a company does nothing but prepare eviction notices or notices of 

breach of contract for property owners, such work would not be incidental to the 
company’s regular course of business and would not fall within the exception established 
by Rule 31 (c) (19) regardless of whether such a company called itself a management 
company or not. 
 

Alternatively, regardless of the scope of a management company’s 
responsibilities, the management company would be allowed to prepare legal documents 
such as eviction notices and notices of breach if such documents were prepared by a 
certified document preparer pursuant to Rule 31 (c) (23), which provides: “Nothing in 
these rules shall prohibit a certified legal document preparer from performing services in 
compliance with Arizona Code of Judicial Administration. Part 7, Chapter 2, Section 7-
208.” 
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              Section 7-208 (F) (1) (a) of the Code of Judicial Administration allows a 
certified document preparer to prepare documents such as eviction notices or notices of 
breach of contract.  That provision, in pertinent part, provides: “A certified legal 
document preparer may: (a) Prepare or provide legal documents, without the supervision 
of an attorney, for an entity or a member of the public in any legal matter when that entity 
or person is not represented by an attorney.” 
 
              Therefore, a property management company with broad responsibilities 
regarding the management of the property may prepare legal documents such as eviction 
notices or notices of breach of a rental or association agreement that are incidental to the 
operation of its business.  Alternatively, a property management company may prepare 
legal documents such as eviction notices or notices of breach of contract  if those 
documents are prepared by a certified legal document preparer. 
 

2. May a property management company prepare and record liens relating to 
the property being managed? Yes, if the preparation and recording of such 
liens is incidental to the regular course of the property management 
company’s business or if the liens are prepared and recorded by a certified 
document preparer. 

 
Under Rule 31 (a) (2) (A) (1), a property management company’s preparation and 

recording of a lien constitutes the practice of law, because a lien is intended to affect 
either the property owner’s rights relative to a tenant or a homeowners’ associations’ 
rights relative to an individual homeowner.  Additionally, because a lien is filed with the 
County Recorder, the preparation and recording of a lien is also the practice of law under 
Rule 31 (a) (2) (A) (4), which states: “’Practice of law’ means providing legal advice or 
services to or for another by. . .(4) Preparing any document through any medium for 
filing in any court, administrative agency or tribunal for any specific person or entity.”  

 
Consistent with the discussion above, a property management company with 

broad responsibilities for managing the property may prepare and record liens if doing so 
is incidental to the property management company’s regular business.  See Rule 31(c) 
(19).   

 
Likewise, regardless of the scope of a property management company’s 

responsibilities, a certified document preparer can file and record liens.  See Rule 31 (c) 
(23); Section 7-208 (F) (1) (a) and (e) of the Code of Judicial Administration (“A 
certified legal document preparer may: (a) Prepare or provide legal documents, without 
the supervision of an attorney, for an entity or a member of the public in any legal matter 
when that entity or person is not represented by an attorney. . . [and] (e) File and arrange 
for service of legal forms and documents for a person in a legal matter when that person 
is not represented by an attorney.” 
  

Therefore, a property management company with broad responsibilities for a 
property or homeowners’ association may prepare and record liens for property owners or 
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the association, if the work is incidental to the management company’s regular course of 
business or if the work is performed by certified document preparers. 

 
3. May a property management company represent owners or a homeowners’ 

associations in mediations? No, representation in mediations is specifically 
identified as the practice of law and there are no applicable exceptions for 
property management companies, even if the individual performing the work 
is a certified legal document preparer.  Although a property management 
company may not represent owners or a homeowners’ association in a 
mediation, a property management company may certainly participate with 
the owners or the association representatives in a mediation, and may 
provide information and assistance to the owners or the homeowners’ 
association in the mediation.   

 
 

Rule 31 (a) (2) (A) (3) specifically identifies representing another party in an 
arbitration or mediation as the practice of law.  Rule 31 (a) (2) (A) (3) in pertinent part 
states:  “Practice of law” means providing legal advice or services to or for another by: 
…(3) Representing another in a judicial, quasi-judicial, or administrative proceeding, or 
other formal dispute resolution process such as arbitration and mediation.” 

 
Rule 31(b) requires that “[e]xcept as hereinafter provided in section (c), no person 

shall practice law in this state…unless the person is an active member of the state bar…”  
Therefore, an individual may only represent another at a mediation if the representative is  
an active member of the State Bar of Arizona, unless the representation falls within a 
specific exception identified in Rule 31 (c).   

 
There are no exceptions identified in Rule 31 (c) that would allow a property 

management company to represent an association or a property owner, even if the work 
was performed by a certified legal document preparer.  Therefore only a licensed attorney 
may represent a property owner or homeowners’ association at a mediation or arbitration. 

 
However, a property management company may certainly participate with the 

owners in a mediation by providing information to the owners or the homeowners’ 
association in the mediation.   
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