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Non-lawyer In-house Employee Legal Services 

  
 This is an Advisory Opinion regarding Rule 31 of the Rules of the Supreme Court 
of Arizona and Arizona Code of Judicial Admin. § 7-208  regarding the services provided 
by non-lawyer in-house employees of a company (not a law firm).1
 
Issues: 
 

1. May an in-house non-lawyer employee (not in a law firm) draft legal documents 
for use by the company, if the documents are not reviewed by an attorney?  Yes 

2. May the employee draft pleadings, or other filings that will be used in a tribunal?  
Yes, if she is certified as a legal document preparer. 

3. May the employee coordinate information from outside counsels in various states 
and countries? Yes, as long as the “coordination” does not involve giving legal 
advice or opinions. 

4. May the employee appear as a representative for the company in an American 
Arbitration Association arbitration or in a superior court trial?  No. 

 
 
Facts: 
 

A Non-Lawyer Employee (“Employee”) is employed full-time by Company with 
the title of “Legal Coordinator.”  Company is engaged in the manufacture of consumer 
products.  Employee is not supervised by an attorney.  Some of Employee’s job 
responsibilities include: 1) managing intellectual property owned by Company; 2)  
coordinating legal work by outside counsel both within and outside of the U.S.: 3) 
drafting intellectual property assignments and contracts; 4) drafting collection complaints 
that are filed with courts or the American Arbitration Association; 5) drafting agreements 
and other documents for use by Company in negotiations with customers, vendors, and 
consultants; 6) representing Company in AAA proceedings; and 7) reviewing Company 
marketing to assure compliance with certain federal regulations.  Employee believes that 
she is not giving legal advice. 
 

Employee will sometimes use form legal documents suggested by outside counsel 
but the final documents usually are completed by Employee.   Employee may consult 
with outside counsel as she deems necessary.  Non-lawyer officials in Company 
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determine whether outside counsel should review documents prepared internally.  While 
Employee is a certified paralegal, she is not a Certified Legal Document Preparer. 
 
 
Relevant Authority: 
 
Arizona Supreme Court Rule 31: 
 
Rule 31. Regulation of the Practice of Law 
 
 (a) Supreme Court Jurisdiction Over the Practice of Law 
 
 1.  Jurisdiction.  Any person or entity engaged in the practice of law or 
unauthorized practice of law in this state, as defined by these rules, is subject to this 
court’s jurisdiction.   
 
 2.  Definitions. 
 

 A.  “Practice of law” means providing legal advice or services to or for 
another by: 

 (1) preparing any document in any medium intended to affect or 
secure legal rights for a specific person or entity; 
 (2) preparing or expressing legal opinions; 
 (3) representing another in a judicial, quasi-judicial, or 
administrative proceeding, or other formal dispute resolution process such 
as arbitration and mediation; 
 (4) preparing any document through any medium for filing in any 
court, administrative agency or tribunal for a specific person or entity; or 
 (5) negotiating legal rights or responsibilities for a specific person 
or entity. 

 B.  “Unauthorized practice of law” includes but is not limited to: 
 (1) engaging in the practice of law by persons or entities not 
authorized to practice pursuant to paragraphs (b) or (c) or specially 
admitted to practice pursuant to Rule 33(d); or 
 (2) using the designations “lawyer,” “attorney at law,” “counselor 
at law,” “law,” “law office,” “J.D.,” “Esq.,” or other equivalent words by 
any person or entity who is not authorized to practice law in this state 
pursuant to paragraphs (b) or (c) or specially admitted to practice pursuant 
to Rule 33(d), the use of  which is reasonably likely to induce others to 
believe that the person or entity is authorized to engage in the practice of 
law in this state.  

 C.  “Legal assistant/employee” means a person qualified by education and 
training who performs substantive legal work requiring a sufficient knowledge of 
and expertise in legal concepts and procedures, who is supervised by an active 
member of the State Bar of Arizona, and for whom an active member of the state 
bar is responsible, unless otherwise authorized by supreme court rule. 
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* * * 
(b) Authority to Practice.  Except as hereinafter provided in section (c), no person shall 
practice law in this state or represent in any way that he or she may practice law in this 
state unless the person is an active member of the state bar, and no member shall practice 
law in this state or represent in any way that he or she may practice law in this state, 
while suspended, disbarred, or on disability inactive status. 
 
(c) Exceptions.  Notwithstanding the provisions of section (b): 
 
* * * 
 
 

19. Nothing in these rules shall prohibit the preparation of documents incidental to a 
regular course of business when the documents are for the use of the business and 
not made available to third parties. 

 
 
Arizona Code of Judicial Administration § 7-208: Legal Document Preparers 
(4/1/03) 
 
 
* * * 
F. Role and Responsibilities of Certificate Holders. 
 

1. Authorized Services.  A certified legal document preparer may: 
 

a. Prepare or provide legal documents, without the supervision of an attorney, for an 
entity or a member of the public in any legal matter when that entity or person is 
not represented by an attorney; 

b. Provide general legal information, but may not provide any kind of specific 
advice, opinion or recommendation to a consumer about possible legal rights, 
remedies, defenses, options or strategies; 

c. Provide general factual information pertaining to legal rights, procedures, or 
options available to a person in a legal matter when that person is not represented 
by an attorney; 

d. Make legal forms and documents available to a person who is not represented by 
an attorney; and 

e. File and arrange for service of legal forms and documents for a person in a legal 
matter when that person is not represented by an attorney. 
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Discussion: 
 
 
1. May an in-house employee (not in a law firm) draft legal documents for use by the 
company, if the documents are not reviewed by an attorney?  Yes 
 

Any inquiry into what legal services may or may not be provided by a non-lawyer 
must begin with reviewing the Arizona Supreme Court’s 2003 definition of what is “the 
practice of law” as set forth in Arizona Supreme Court Rule 31(a)2.A.  In brief, 
“practicing law” in Arizona includes preparing any documents that affect the legal rights 
of someone, representing someone before a tribunal, and giving legal advice or opinions.  
Only members of the State Bar of Arizona and certain specific categories of non-lawyers 
are authorized by the Supreme Court to practice law in Arizona.   
 

Assuming Employee’s job title is corrected, to clarify in all written 
communications that she is not a lawyer, an in-house non-lawyer employee such as 
Employee may prepare legal “documents incidental to a regular course of business when 
the documents are for the use of the business and not made available to third parties.”  
Ariz. R.S.Ct. 31(c)(19).   Regardless of whether the documents are sent to federal 
agencies, are contracts, assignments, or other documents affecting the legal rights of 
Company, Employee may prepare those documents that are incidental to the regular 
course of business.   Employee may not, however, give legal advice to Company because 
that form of practicing law is limited to members of the State Bar of  Arizona and 
lawyers admitted pro hac vice. 
 
2. May the employee draft pleadings, or other filings that will be used in a tribunal?  
Yes, if she is certified as a legal document preparer.   
 

The non-lawyer practice exception described above, Ariz. R.S.Ct. 31(c)(19) for 
drafting documents incidental to the business, was not contemplated to include drafting 
of pleadings or other legal documents filed with a tribunal.  It is not regular and 
customary to have business owners drafting pleadings for their companies.   However, a 
“certified legal document preparer” may prepare legal documents, including pleadings 
and other filings with tribunals.  Ariz. Code of Judicial Admin. § 7-208F.2. (4/1/03).   
Thus, one who wants to prepare such legal documents must be either a member of the 
State Bar of Arizona or a certified legal document preparer. 
 

Again, Employee is cautioned that even if she is certified as a legal document 
preparer to draft pleadings for Company, she may not express legal opinions about what 
course of action should be undertaken or give legal advice about how Company should 
proceed under interpretations of Arizona law.  Certified legal document preparers are not 
authorized to give legal advice or opinions.  Ariz. Code of Judicial Admin. § 7-208F.1.b 
(4/1/03) 
 

One note of caution for Company; even if Employee becomes a certified legal 
document preparer, an entity cannot represent itself in superior court proceedings; it must 
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have counsel (unless it is representing itself in either a general stream adjudication under 
Arizona Revised Statutes Title 45, Chapter 1, Article 9 or a small claims matter.  See 
Ariz. R.S.Ct. 31(c)(7),(9)).  
 
 
3. May the employee coordinate information from outside counsels in various states 
and countries? Yes, as long as it does not require giving legal advice or opinions. 
 

Having a non-lawyer coordinating the work of outside counsels for an entity may 
run afoul of the Arizona Supreme Court Rules, if the “coordination”2 involves providing 
any legal advice or opinion to Company regarding legal options, defenses, strategies or 
requirements.  Supreme Court Rule 31(a)2A.(2) notes that expressing legal opinions is 
part of the “practice of law” and neither employees nor certified document preparers are 
authorized by the Supreme Court to express legal opinions or give legal advice. 
 
  Unless Employee/Legal Coordinator is an attorney or officer or employee of the 
entity Company authorized to direct the actions of outside counsel, Employee cannot 
supervise the activities of outside counsel.  Employee, if she is not an attorney, may not 
give Company any legal advice or opinions regarding how to proceed with outside 
counsel.  While a non-lawyer officer or authorized employee of an entity client certainly 
may direct the actions of the client’s outside counsel, that client officer/employee cannot 
give legal advice within the entity.  See Restatement of the Law (Third), The Law 
Governing Lawyers § 96 (2001).  
 
 
4. May the employee appear as a representative for the company in an American 
Arbitration Association arbitration?  No. 
 

The Supreme Court’s definition of the “practice of law” specifically includes “(3) 
representing another in a judicial, quasi-judicial, or administrative proceeding, or other 
formal dispute resolution process such as arbitration and mediation.”  Ariz.S.Ct. R. 
31(a)2.A.  Only members of the State Bar of Arizona, lawyers admitted pro hac vice, and 
those lawyers authorized by ER 5.5(c)(3) may represent another in any such proceedings 
– except for a few narrow exceptions not relevant to this inquiry.  The representation of 
another in a legal proceeding is one of the most fundamental elements of practicing law.  
Only representation by a lawyer is authorized for representation before a tribunal so as to 
assure that the client is afforded all of the protections of the Rules of Professional 
Conduct, as well as the evidentiary privileges of attorney/client and work product.  None 
of those essential safeguards are available if a non-lawyer were to represent a client in a 
                                                 
2 Note that the title “Legal Coordinator” suggests an individual who is supervising or 
otherwise directing the actions of lawyers.  This title may violate Ariz. R.S.Ct. 
31(a)2.B.(2), which prohibits the use of terms such as “law” or “lawyer” or their 
equivalents if their use is “reasonably likely to induce others to believe that the person or 
entity is authorized to engage in the practice of law in this state.”  Accordingly, the title 
should be changed to clarify that she is not authorized to practice law. 
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legal proceeding.  Balancing the need for access to justice with assuring competent 
representation, the Arizona Supreme Court has not granted blanket authority to any non-
lawyers to represent clients in legal proceedings.  The very few limited exceptions to this 
rule that are listed in Ariz. R.S.Ct. 31(c)( 1) – (14) were authorized only because the 
Arizona Supreme Court felt assured that the non-lawyer representations could be 
provided competently and with limited risk to the clients. 
 

Here Employee’s representation of Company would be a general legal 
representation in a tribunal where Employee would be representing the legal rights of 
Company and would be required to make legal arguments and give legal advice in the 
proceeding.  None of those functions are authorized by the Arizona Supreme Court Rules 
for either employees or certified legal document preparers. 
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